Керівники харківських підприємств відзначають істотне поліпшення макроекономічного середовища та висловлюють оптимізм з приводу перспектив розвитку своїх підприємств. Зокрема, знизилися інфляційні очікування та поліпшилися очікування з приводу фінансово-економічного стану підприємств, обсягу інвестицій та зайнятості. Як повідомили "SQ" в управлінні Національного банку України (НБУ) в Харківській області, згідно результатів опитування, проведеного НБУ, це пов'язано з тим, що економіка України й області продемонструвала ознаки стабільності, що було обумовлено, перш за все, сприятливою зовнішньоекономічною кон'юнктурою і стабілізацією політичної ситуації в країні.

За даними чергового квартального опитування, у ІІ кварталі 2010 р. інфляційні очікування послабилися порівняно попереднього кварталу. Частка респондентів, які мають високі інфляційні очікування (очікують зростання цін більше ніж на 20%), склала 10,4% і порівняно попередніх опитувань знизилася на 7,8%. Більшість респондентів (61% відповідей) пов'язує зростання споживчих цін зі збільшенням витрат на виробництво.

Покращились очікування курсової стабільності: 53% опитаних очікують збереження курсу гривні до долара. Знизилася частка респондентів, які прогнозують девальвацію гривні як щодо долара, так і щодо євро.

Однак оцінки керівників харківських підприємств поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств та їх стану в наступні 12 місяців дещо погіршилися. Основними причинами є відсутність помітних зрушень в економічному середовищі внаслідок відсутності реформ і низький платоспроможний попит в умовах економічної кризи.

За даними опитування, серед респондентів спостерігаються позитивні очікування щодо зростання обсягів інвестицій протягом наступних 12 місяців. Очікується зростання інвестиційних витрат як на будівництво, так і на обладнання, інструмент та інвентар. На тлі погіршення можливості доступу до банківських кредитів, частка респондентів, які планують брати банківські кредити, зросла з 33,8% до 42,9%. Більшість опитаних (81,8%) планує брати кредити в гривнях.

Довідка "SQ". Щоквартальне опитування керівників підприємств проведено у травні 2010 р. Було опитано 1242 підприємств у всіх регіонах країни (у Харківській області - 77 підприємств).

НБУ проводить щоквартальні опитування керівників підприємств про їх оцінку поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні, які "дають можливість більш тісно співпрацювати з підприємствами та підвищити ефективність проведення Нацбанком грошово-кредитної політики, спрямованої на забезпечення стабільності грошової одиниці України, сприяти уповільненню інфляційних процесів".