Наприкінці липня Харків відвідає іранська делегація на чолі з губернатором провінції Ісфахан Захером Есфагані. Про це повідомили "SQ" у Харківській торговельно-промисловій палаті (ХТПП). У рамках візиту 27 липня ХТПП проведе зустріч представників іранської делегації та харківських підприємств.

Як відзначили в торговельній палаті, в складі іранської делегації - радник губернатора Ісфахана з інвестиційних питань Парвіз Ахаван, радник губернатора з питань туризму та міжнародних відносин Масуд Нік Айін. Директор-розпорядник промислово-видобувного комплексу "Ехя-е Сепахан" Алі Реза Хагігі представить 6 холдингів компанії у транспортній, промисловій, добувної та фінансовій галузях. Обсяг торговельного обороту компанії за 2010 р. склав 36 млн.дол.

Директор-розпорядник сталеливарної компанії "Фуляд-е Мобарак" Мохаммад Масуд Самі Нежад представить компанію, яка є найбільшим виробником сталі в країні. Обсяги виробництва становлять 5,2 млн.т сталевої продукції на рік. Директор-розпорядник Ісфаханської акціонерної сталеливарної компанії Алі Бераті представить свою компанію, яка займається виробництвом будівельної арматури. Директор-розпорядник компанії з виробництва сталі "Фуляде Сепіде Фараб-е Кавір" Ахмад Хорваш представить свою компанію, яка володіє механізованої лінією для виробництва звичайного і рифленого прокату та інших видів сталевої продукції. Потужність виробництва - 550 тис. т на рік. У складі делегації також керівники автомобілебудівних, фармацевтичних, виставкових та інших компаній.

У торговій палаті повідомили, що зовнішньоекономічна співпраця Харківської області й Ірану в першому півріччі 2011 р. стрімко розвивалася. Наприклад, зовнішньоторговельний оборот склав 3,8 млн. дол., що на 65,2% більше аналогічного періоду 2010 р, експортні поставки харківських підприємств до Ірану склали 2,6 млн.дол. і збільшилися на 73,3%. "Зустріч представників підприємств двох країн допоможе зробити співпрацю ще активнішою", - відзначили в ХТПП.

Довідка "SQ". Підприємства-експортери з Харківської області до Ірану - ТОВ "НВП "Меридіан" (автоматична установка пожежогасіння), ТОВ "Хадо-технологія" (готові присадки для бензину), ТОВ "УПЕК ТРЕЙДИНГ" (кулькові підшипники), ТОВ" ТД "Укрзварювання" (запчастини до автомобілів) і низка інших підприємств.

Імпортні поставки з Ірану склали 1,2 млн. дол. і збільшилися на 50,8% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. Підприємства-імпортери - ПП "Інтер-Парс" (виноград сушений), ФОП Махмудов Нурулла Таті Огли (радіатори) , ТОВ "УКРЦЕНТГАЗСЕРВІС" (радіатори) та інші підприємства. На 1 квітня 2011 р. обсяг іранських інвестицій, залучених в економіку області, склав 50,8 тис.дол. Усього в Харківській області діють 3 підприємства з іранськими інвестиціями.