Лабораторія ядерної медицини відкрилася в Харкові при медсанчастині Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ). Про це 18 квітня повідомив журналістам генеральний директор ННЦ ХФТІ Іван Неклюдов. За його словами, в ядерній медицині для діагностики різних захворювань використовуються короткоживучі ізотопи. "Ми плануємо відкрити дві-три палати для тих хворих, яким треба негайно вводити медичні ізотопи", - зазначив І.Неклюдов.

За словами заступника гендиректора ХФТІ Івана Карнаухова, в ХФТІ планується побудувати ядерну лабораторну установку, на базі якої, зокрема, будуть проводитися медичні ізотопи. "Ми зможемо підготувати весь спектр наявних у світі ізотопів, які будуть використовувати в медицині для діагностики та лікування. Зокрема, буде використовуватися нейтронна терапія для лікування онкохворих. Це лікування, яке дозволяє не зачіпати здорові тканини",- заявив І.Карнаухов.

Довідка "SQ". 12 квітня в США президент України Віктор Янукович під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою заявив, що Україна відмовиться від зберігається на її території збагаченого урану (близько 90 кг). Одна з умов вивезення урану з України - будівництво в ХФТІ експериментальної ядерної установки.