ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) до кінця 2010 р. поставить 10 тягових генераторів для Ярославського електровозоремонтного заводу (Росія). Про це повідомили "SQ" у прес-службі заводу.

Завод уже виготовив і поставив до Ярославля два генератори, ще по чотири планується відправити у листопаді та грудні. Так, до кінця року поставленими "Електротяжмашем" генераторами будуть обладнані п'ять дводизельних тепловозів, які створюються на "Російських залізницях" у рамках програми модернізації рухомого складу.

Як зазначив головний конструктор комплексу тягового електрообладнання "Електроважмашу" Віктор Іванов, документація на новий генератор потужністю 500 КВт і його сертифікація в регістрі "Російських залізниць" була здійснена в стислі терміни. "З цією розробкою ми входимо на новий ринок і розраховуємо на значне розширення замовлення наступного року", - зазначив він.

Довідка "SQ". Завод "Електроважмаш" є розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих електростанцій. Спеціалізується з виробництва електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів зрошувальних каналів, а також з випуску комплектного тягового електрообладнання для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів. На підприємстві зайнято близько 5,5 тис.осіб.

Маневровий тепловоз з дводизельною силовою установкою створений на базі тепловоза ЧМЕ3, метою цієї розробки є створення машини, що відповідає перспективним вимогам з екології, витраті палива, комфортним умовам роботи машиніста. Два дизелі дозволяють варіювати тягову силу залежно від кількості вагонів у переміщуваний складі, в результаті чого досягається, зокрема, 30%-ва економія палива.