Тарифи на газ для населення підвищаться в липні. Про це повідомив голова підкомітету Верховної Ради з питань зовнішньоекономічної політики Олексій Плотніков, передає "Комерсант-Україна". "Ми домоглися, щоб підвищення почалося не 1 квітня, а орієнтовно 1 липня, і замість одноразового здорожчання на 50% відбулося в три етапи", - зазначив О.Плотніков.

За його словами, в Міжнародному валютному фонді (МВФ) погодилися з проханням України зробити 50% підвищення тарифів на газ для населення більш плавним, але наполягли на затвердженні пенсійної реформи вже в березні. Раніше в МВФ наполягали на збільшенні тарифів для населення на 50% кожні півроку до економічно обгрунтованого рівня.

Перегляд ціни газу пройде в три етапи, якщо в Кабінеті міністрів знайдуть кошти для компенсації цієї відстрочки. Експерти вважають, що МВФ буде діяти обережно і надасть третій транш кредиту stand-by тільки після прийняття закону про пенсійну реформу. Україна вже отримала перші два транші кредиту в розмірі 1,89 млрд. дол. і 1,6 млрд. дол., пише "Комерсант-Україна".

Згідно заяви МВФ, такий компроміс став можливий завдяки кращим, ніж очікувалося, результатами роботи української економіки в 2010 р. - її зростання зафіксовано більш ніж на 4% за рахунок збільшення обсягів експорту і відновлення інвестицій і приватного споживання, а також зниження інфляції до 8, 2% - рівня, близького до цільових показників Нацбанку.

Довідка "SQ". Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) з 1 серпня 2010 р. підвищила на 50% граничну ціну на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики (з 872,78 грн. до 1309,2 грн. за 1 тис.куб.м (з урахуванням ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування і розподіл газу). Також НКРЕ з 1 серпня на 50% підвищила відпускні ціни на природний газ для населення, диференційовані за річним обсягом споживання і наявністю або відсутністю в абонента лічильника.

У вересні 2010 р. Україна зобов'язалася перед Міжнародним валютним фондом підвищити роздрібні ціни на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики на 50% з 1 квітня 2011 р.