ВАТ "Турбоатом" (Харків) в липні 2010 р. уклало контракт на постачання конденсатора для споруджуваного енергоблоку № 3 Ростовської АЕС (Росія). Про це "SQ" повідомили у прес-службі підприємства.

"Турбоатом" поставить конденсатор з охолоджуючими трубками з титанових сплавів для турбіни потужністю 1 млн. кВт. За інформацією прес-служби, у конденсаторі вперше буде використаний титан: раніше завод працював з мідно-нікелевими сплавами і нержавіючими сталями. Трубки будуть набиратися, развальцовуваться і обварюватися на підприємстві і в блочно-модульному виконанні поставлятися на монтажний майданчик станції. Технологія зварювання титанових трубок з трубними дошками, плакованих титаном, буде відпрацьовуватися спільно з Інститутом електрозварювання ім.Є.Патона (Київ).

"Турбоатом" також взяв зобов'язання виготовити обладнання відповідно до нормативів і стандартів, що діють в атомній енергетиці Росії. У рамках контракту розроблена програма контролю та забезпечення якості устаткування, що дозволяє замовнику на всіх стадіях виробництва конденсатора здійснювати відповідний контроль.

Зараз виконана технічна підготовка виробництва, закуплені зразки для відпрацювання технології і повністю виконаний проект. Терміни постачання устаткування - травень 2011 р. Пуск станції намічений на листопад 2011 р. Замовник обладнання для Ростовської АЕС виступив концерн "Росенергоатом".

Як підкреслив генеральний директор "Турбоатому" Віктор Суботін, цей контракт є для підприємства знаковим і відкриває подальші перспективи на російському енергетичному ринку. "Найближчим часом завод візьме участь в тендерах на модернізацію енергоблоків Балаківської АЕС, Калінінської АЕС та інших російських станцій", - відзначив він. За словами В. Суботіна, робота над Ростовською АЕС дає добре завантаження заготівельного і зварювального виробництва заводу і забезпечує додаткові робочі місця. "Ми сьогодні здійснюємо необхідний набір людей робочих спеціальностей - це сверловщики, електрозварники і слюсарі-складальники", - підкреслив він.

В. Суботін також зазначив, що за рахунок розробки нової технології і конкурентоспроможної ціни "Турбоатому" вдалося перемогти у тендері на постачання обладнання для Ростовської ТЕС.

Довідка "SQ". Будівництво Ростовської АЕС було розпочато у 1977 р. У 1990 р. будівництво АЕС було припинено, в 1998 р. - відновлено. На трьох енергоблоках АЕС встановлені турбіни виробництва "Турбоатома" одиничною потужністю 1 млн. кВт. Зараз 1-й і 2-й енергоблоки Ростовської АЕС введено в експлуатацію. Готовий до підписання контракт, згідно якого "Турбоатом" здійснить реконструкцію турбіни блоку № 3 Ростовської АЕС, поставленої раніше. Крім того, підписаний контракт про допоставке обладнання, необхідного для пуску енергоблоку № 3 цієї станції.