Россия недовольна сырами Великобурлукского сырзаводаРосспоживнагляд у результаті аналізу молочної продукції українського виробництва, що знаходиться в обігу на російському ринку, встановив, що останнім часом її споживчі властивості погіршились. Про це повідомило інформагентство "ЛігаБізнесІнформ". У більшості випадків йдеться про безконтрольне використання рослинних компонентів. Зокрема, згідно з окремими положеннями закону РФ "Технічний регламент на молоко і молочну продукцію", "таку українську молочну продукцію можна ідентифікувати лише як сирний продукт". Особливе занепокоєння у російського контролюючого органу викликає продукція ЗАТ "Пирятинський сирзавод" (Сумська область), ПАТ "Великобурлуцький сироробний завод" (Харківська область), ВАТ "Звенигородський сироробний комбінат" (Черкаська область) і деяких інших підприємств.

За даними Росспоживнагляду, ця ситуація має ознаки порушення права споживачів на надання необхідної та достовірної інформації про товари, що забезпечує можливість їх правильного вибору. Росспоживнагляд ініціював процедуру запобігання порушень вимог технічного регламенту. Які саме заходи зробив контролюючий орган, у повідомленні не уточнюється.

Довідка "SQ". За даними Росспоживнагляду, за 10 місяців 2011 р. Україна поставила на російський ринок 55,5 тис.т сирів.

Великобурлуцький сироробний завод спеціалізується з виробництва твердих сичужних сирів, масла тваринного походження та інших молочних продуктів. Випускає продукцію під торговельною маркою "Сири Бурлука". 99,27% акцій заводу володіє "Стеффорд Ентерпрайзис Лімітед" (Кіпр). 2010 р. завод закінчив зі збитком 968 тис.грн.