204 тис.т цукрових буряків зібрано в 2010 р. у Харківській області, врожайність склала 173 ц/га. Про це 11 жовтня повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з питань АПК Віталій Алексейчук. За його словами, всього в регіоні планується зібрати більше 500 тис.т цукрових буряків. "Через дощі ми не можемо зараз зібрати врожай буряків, який залишився, але нічого страшного, це не зерно, не огірки і не помідори, така погода не зашкодить урожаю", - підкреслив заступник губернатора.

Також В.Алексейчук зазначив, що на сьогодні в області працюють усі цукрові заводи, і вже вироблено близько 20 тис.т цукру. Раніше планувалося, що в 2010 р. будуть працювати 6 з 7 харківських цукрових заводів, а Савинський цукровий завод відновить роботу тільки в 2011 р. "Основне завдання на сьогодні - зберегти Савинський цукровий завод. Також треба проводити реконструкцію інших цукрових заводів, оскільки люди працюють із застарілим обладнанням радянських часів. І в майбутньому, якщо збільшувати площу посівів цукрових буряків, а нашому регіоні потрібно збирати 1,5 млн.т. буряків на рік, необхідно працювати над будівництвом нових цукрових заводів", - підкреслив В.Алексейчук.

Довідка "SQ". У 2009 р. у Харківській обл. працювало шість цукрових заводів: ЗАТ "СГП "Цукрове" (Кегичівський р-н), ВАТ "Новоіванівський цукровий завод" (Коломацький р-н), ВАТ "Первухінський цукровий завод" (Богодухівський р-н), НВФ "Синтал-Д" (Конгресівський завод, Золочівський р-н), Пархомівський цукровий завод (Краснокутський р-н) та ТОВ "СГП "Білий Колодязь" (Вовчанський район). За останні п'ять років у Харківській обл. закрилися Ананьївський (Краснокутський р-н) та Орільський (Лозівський р-н) цукрові заводи, зупинена робота на Савинському цукровому заводі (Балаклійський р-н) та Куп'янському цукровому комбінаті, законсервований Мурафський цукрозавод (Краснокутський р-н).

Раніше планувалося, що врожай цукрового буряка 2010 р. складе приблизно 1 млн. т, з якої буде отримано 115 - 150 тис. т цукру. У 2009 р. цукрові заводи Харківської області виробили 77, 3 тис. т цукру за мінімальної потреби регіону в 115 тис.т.