"Держава повинна визначитися зі шляхами розвитку цукрової галузі. До мене надійшли пропозиції щодо ліквідації двох цукрових заводів в області, тому що виробляти цукор і вирощувати буряк нерентабельно", - заявив 7 лютого на нараді з питань реформування агропромислового комплексу голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін.

"Якщо ми залишаємо цукрові заводи, давайте дамо виробникам буряка гарантію того, що вони можуть запланувати посівні площі на 5-10 років уперед. А власники цукрових заводів повинні розуміти, що в розпал сезону ніхто не відкриє кордон і не завезе дешевий сирець, щоб обвалити ціну на цукор. Ціна і так п'ять років трималася штучно заниженою і врешті-решт убила всю галузь", - підкреслив М.Добкін.

Як зазначив на нараді заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, в області намагаються стабілізувати роботу цукрової галузі. Зокрема, з'явилися нові власники у Савінського цукрового заводу, який наступного року почне працювати після простою.

Довідка "SQ". Обсяг виробництва цукру в Харківській області в 2010 р. зменшився до 62 тис.т, що на 20% менше, ніж у 2009 р. В області в числі працюючих числяться вісім заводів, у сезоні цукроваріння 2010/2011 рр. працювало сім заводів (після дворічного простою в роботу включився Мурафський цукровий завод, не працював Савинський цукровий завод Балаклійського району). Найбільше цукру виробили на ЗАТ "Цукрове" (Кегичівський район) - 20 тис.т.

Навесні 2011 р. під цукровий буряк буде відведено близько 45 тис.га, у 2012 р. - 60 тис.га. Обсяг дотацій виробникам цукрового буряка з держбюджету в 2010 р. склав у Харківській області 11 млн.грн.

У країні було вироблено 1,5 млн. т цукру, планується також виробляти цукор-сирець (близько 267 тис.т) і закуповувати цукор в інших країнах. Прогнозна оптова ціна продажу складе 8,5 - 8,7 грн./кг.