У районах Харківської області необхідно активізувати створення невеликих приватних пекарень. Про це 10 лютого на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) повідомив заступник начальника Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку ХОДА Микола Борисенко. За його словами, виробництво хліба на місцях за рахунок невеликих пекарень створить конкуренцію великим обласним підприємствам, що буде стримувати зростання цін на хліб.
За словами Н.Борисенка, у Харківській області близько 90% хліба виробляють хлібозаводи "Салтівський" та "Кулиничі". Ціни на пшеничний і "Дарницький" хліб, які користуються найбільшим попитом у мешканців, зараз становлять 2,50 грн. і 4,79 грн. відповідно. Ці ціни не змінювалися з 2010 р. При цьому частка вартості борошна складає близько 30% у собівартості хліба, але ціну на борошно вдалося стабілізувати за рахунок створення регіонального фонду зерна. Решта складових ціни хліба, зокрема, транспортні витрати, постійно дорожчають. Перевага місцевих пекарень у тому, що їхні транспортні та накладні витрати будуть меншими. "Економіка і конкуренція говорять про доцільність відновлення місцевих підприємств харчової промисловості, але на новому, високотехнологічному рівні за умови підтримки місцевих властей", - зазначив Н.Борисенко.