Фахівці ВАТ "Турбоатом" (Харків) у жовтні провели функціональні випробування спрямувального апарату гідротурбіни Канівської ГЕС (станційний № 11, Черкаська обл.). Як повідомили "SQ" у прес-службі заводу, за підсумками випробувань був підписаний акт здачі-приймання про те, що всі контрольовані параметри відповідають нормам. Обладнання, включаючи спрямувальний апарат і допоміжні вузли, було відвантажено замовнику.

На підприємстві відзначили, що на Канівській ГЕС здійснюється модернізація горизонтальної капсульної гідротурбіни з установкою нового робочого колеса і спрямувального апарату. Для реконструкції станції на "Турбоатомі" розроблено нове високоефективне поворотно-лопатеві робоче колесо діаметром 6 м з оновленою лопатевої системою. Спрямувальний апарат оснащений новими лопатками з поліпшеним профілем, також встановлено нові підшипники з сучасним композиційним покриттям. Після реконструкції потужність гідроагрегату зросте з 19,2 МВт до 23 МВт, ККД збільшиться на 4%, підвищиться надійність і довговічність турбіни.

Зараз у цехах заводу виготовляється 6 турбін для модернізації ГЕС Дніпровського каскаду. Замовником проекту реконструкції українських ГЕС виступило ВАТ "Укргідроенерго".

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.