Держкомпанія "Укрспецекспорт" та Міністерство оборони Ефіопії підписали контракт обсягом 100 млн. дол. на постачання ефіопській стороні більш 200 танків. Про це 9 червня повідомили в держкомпанії, поінформував сайт "Дело". Деталі контракту на даному етапі не розголошуються.

У держкомпанії відзначили, що бронетехніка, яка поставляється, оснащена модернізованою силовою установкою, комплексом керованого озброєння і системою динамічного захисту. Контракт з Міноборони Ефіопії увійшов до числа восьми найбільших угод "Укрспецекспорту" за останні 15 років. За даними джерел в оборонному секторі, ефіопському замовнику, найімовірніше, буде поставлена ​​одна з версій модернізованого Т-72.

Довідка "SQ". Проекти модернізації танків Т-72 розробили КП "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова" та ДП "Харківський бронетанковий ремонтний завод". Харківський бронетанковий ремонтний завод пропонує для модернізації Т-72 власний двигун потужністю 900 к.с. Танк оснащується також кондиціонером і автономною силовою установкою. Конструкторську розробку двигуна 900 к.с виконало казенне підприємство "Харківське КБ з двигунобудування".

За інформацією бронетанкового заводу, підприємство готове забезпечити модернізованими двигунами спецпризначення будь-який контракт.

ДП "Харківський бронетанковий ремонтний завод" спеціалізується на проведенні капітальних ремонтів та модернізації танків Т-64, Т-80, Т-72 і танкових двигунів 5ТДФ і ВМД-1250. Завод також виробляє ремонт танкових прицілів, лазерних далекомірів і комплексу керованого озброєння. До моменту розвалу СРСР завод виробляв капремонт близько 60 танків і 55 двигунів на місяць.