ВАТ "Турбоатом" (Харків) 31 травня провело функціональні та масляні випробування робочого колеса гідротурбіни для Канівської ГЕС (агрегат №10). Про це повідомили "SQ" в прес-службі підприємства. У присутності представників замовника фахівці "Турбоатома" перевірили працездатність колеса на ідентичність розвороту лопатей, а також рівень тиску. За результатами роботи підписано акт здачі-приймання. На початку червня обладнання буде відвантажено замовнику.

На підприємстві повідомили, що на Канівській ГЕС проходить модернізація горизонтальної капсульної гідротурбіни з установкою нового робочого колеса та направляючого апарату. Конструктори "Турбоатому" розробили нове високоефективне робоче колесо діаметром 6 м. Вонот оснащение новими лопатками з поліпшеним профілем. Після реконструкції потужність гідроагрегату повинна зрости з 19,2 МВт до 23 МВт, ККД збільшиться на 4%, а також підвищиться надійність і довговічність турбіни.

Довідка "SQ". Каскад Дніпровських ГЕС і ГАЕС складається з восьми гідроелектростанцій сумарною потужністю близько 4 млн. кВт. На каскаді працюють 93 турбіни, з яких 90 вироблені на "Турбоатомі". Основне обладнання дніпровських станцій введене в експлуатацію в 1950-1975 рр.

Реконструкція Дніпровського каскаду почалася в 1996 р. Перший етап робіт закінчився в червні 2002 р. За цей час на три гідроелектростанції було поставлено 18 комплектів нового гідротурбінного устаткування виробництва "Турбоатома". Другий етап реконструкції включає модернізацію 64 агрегатів гідроелектростанцій Дніпровського каскаду, в тому числі для Київської ГЕС - 8, Канівської ГЕС - 22, Кременчуцької ГЕС - 12, Дніпродзержинської ГЕС - 6, Дніпровської ГЕС-І - 3, Дніпровської ГЕС-ІІ - 8, Каховської - 2, Київської ГАЕС - 3. До 2011 р. планується оновити 46 агрегатів. На даний момент після реконструкції введено в експлуатацію 39 гідроагрегатів, 8 знаходиться у виробництві, 3 - в стадії монтажу. Замовник проекту модернізації - ВАТ "Укргідроенерго".

ВАТ "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій "Турбоатома" належить державі.