ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ) буде розділено на два підприємства - державної форми власності та приватної. Про це 1 лютого повідомив журналістам начальник Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Гуренко. За його словами, державне підприємство буде займатися апарат-станційним виробництвом, а приватне - виробництвом великих електричних машин.

За словами Ю.Гуренка, власником приватного підприємства буде компанія "Силові енергетичні машини" (Нова Каховка, Херсонська обл.), яка є інвестором ХЕМЗ. Цей інвестор також зобов'язаний повністю погасити заборгованість заводу із зарплати відповідно до затвердженого графіка. "Незважаючи на всі наші зусилля, графік не був виконаний. Зараз з 9 млн.грн. заборгованості, яка була на момент укладення договору з інвестором, залишилося 3,2 млн.грн. Учора я зустрічався з представниками "Силових енергетичних машин", і вони мене запевнили, що цього місяця однозначно погасять усю заборгованість із зарплаті працівникам ХЕМЗ", - підкреслив Ю.Гуренко.

Довідка "SQ". Процес банкрутства ХЕМЗ було розпочато у червні 2007 р. за позовом новокаховського ТОВ "Південергомаш". У липні суд увів процедуру розпорядження майном боржника. Розпорядником майна став арбітражний керівник Сергій Лазаренко - екс-голова правління ВАТ "Південний електромашинобудівний завод" (Херсонська обл.), активи якого раніше були виведені в ЗАТ "Завод крупних електричних машин" і ТОВ "Новокаховський електромеханічний завод" (входять до складу концерну "Росенергомаш").

У 2009 р. суд затвердив реєстр вимог кредиторів до ХЕМЗ на 110 млн.грн., після чого був сформований комітет кредиторів заводу. До його складу увійшли Новокаховський електромеханічний завод, а також ТОВ "Укрінвест" (Харків) і ТОВ "Південна правозахисна співдружність" (Київ).