На руководство Харьковского электромеханического завода завели уголовное дело за невыплату зарплатыКерівництво ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ) підозрюється у несвоєчасній виплаті зарплати. Як повідомив сайт прокуратури Харківської області з посиланням на начальника відділу захисту прав і свобод громадян та інтересів держави облпрокуратури Ігоря Білодіда, прокуратура і державна інспекція праці провели перевірку підприємства. Встановлені порушення Кодексу законів про працю. Зарплата працівникам підприємства виплачувалася несвоєчасно, порушувалися терміни, встановлені колективним договором. На 1 травня заборгованість із виплати зарплати 532 працівникам підприємства (з лютого 2009 р.) склала більше 3,5 млн.грн. Тим часом, на рахунки підприємства надійшло понад 12,7 млн.грн., а на виплату зарплати використано близько 5 млн.грн.

Порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.175 (необгрунтована невиплата зарплати) Кримінального кодексу. Цей злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 3 років.

Довідка "SQ". Процес банкрутства ХЕМЗ було розпочато у червні 2007 р. У 2009 р. суд затвердив реєстр вимог кредиторів до ХЕМЗ на 110 млн.грн., після чого був сформований комітет кредиторів заводу. ХЕМЗ завершив процедуру банкрутства мировою угодою. Заборгованість із зарплати на підприємстві на березень становила 5 млн.грн. У ході реформування заводу його розділять на два підприємства, одне з них буде державним. Держпідприємство буде займатися апарат-станційним виробництвом, а приватне - виробництвом великих електричних машин.

Прокуратура Московського району Харкова у другому кварталі 2011 р. направила до суду 20 позовів про стягнення заборгованості із зарплати в інтересах співробітників ХЕМЗ на суму 233 тис. грн.