Жителька Харківської області Наталія Зозуля налагодила виробництво варення з чорнобривців. Про це
Виробництво знаходиться в одній з найбільш постраждалих від війни частин Харківської області. Точне місце не називається з міркувань безпеки.
Власниця виробництва Наталія до рослинництва спочатку не мела стосунку. Багато років вона працювала у пресслужбі ветеринарної організації, яка опікувалася безпритульними собаками. З початком повномасштабної війни роботи значно поменшало, бо більшість населених пунктів, з якими працювала організація, опинилися під окупацією.
Тепер Наталія доглядає тисячу кущів чорнобривців. Каже, що ідея «Рідних квітів» прийшла до неї в потязі, дорогою з львівського форуму крафтярок. Там вона побачила різноманітні вироби, зокрема з лаванди. З потягу Наталія вийшла вже з нотатками приблизного бізнес-плану. Але лаванда їй не подобається, тому вона обрала чорнобривці. Вирощує їх на ділянці біля будинку. В колекції Наталії вже 23 види насіння чорнобривців. Однак лише частина придатна для приготування варення, адже не всі їстівні.
Над рецептом варення Наталія працювала кілька місяців, давала зразки продегустувати знайомим. Врешті ідеальне поєднання було знайдено. Окрім варення, підприємиця робить з чорнобривців імеретинський шафран, що є спецією та натуральним барвником для страв. Наприклад, його використовують у суміші хмелі-сунелі, що ідеально підходить для приготування м’яса, супів, плову, бобових і багато іншого.
Продукцію «Рідних квітів» вже відправляли не тільки в різні куточки України, а й в інші країни - в Канаду, Францію, Німеччину, Польщу, Данію.
На наступний рік Наталія планує створювати робочі місця - наймати людей, особливо жінок, які вимушено покинули свої домівки.