У рамках програми "єВідновлення" в Харкові та області вже нараховано понад 400 млн грн компенсацій. Загалом на участь у програмі подано понад 10 тисяч заявок, повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Державна програма "єВідновлення" розрахована на тих, чиє житло зазнало незначних ушкоджень від обстрілів і підлягає відновленню. У її рамках можна отримати від 350 до 500 тисяч гривень на ремонт. Гроші можна витратити тільки на будматеріали та оплату роботи будівельників. Докладніше про те, як узяти участь у програмі, - у нашому матеріалі.

Найбільше компенсацій нараховано жителям Ізюмського району - зокрема, Ізюмської та Балаклійської громад. Вони отримають по 63,4 млн грн. і 54,3 млн грн. відповідно.

Однак жителі області часто стикаються з різними проблемами під час подання заявок. Серед них:

  • житло не зареєстровано в Державному реєстрі прав на нерухомість, через що не можна подати заявку на "єВідновлення". У цьому разі необхідно звернутися до ЦНАПу або зареєструвати житло через "Дію";
  • у багатьох власників не відображається в реєстрах право власності на нерухомість. Якщо "Дія" не підтягує документи, вирішити проблему можна двома способами;
  • якщо власників житла - кілька, подати заявку на коменсацію поки що неможливо, але в майбутньому програму планується розширити;
  • проблеми з подачею заявок є і в людей, які самовільно будували житло і не узаконили його. Таким людям треба звертатися до реєстраторів, нотаріусів, щоб ті оформили документи в електронний реєстр.
  • деякі заявки не розглядають у визначений 30-денний термін;
  • у деяких громадах досі не налагоджена робота комісій.

Усе це призводить до затримок із нарахуванням і виплатою компенсацій.

Олег Синєгубов закликав органи місцевого самоврядування з максимальною відповідальністю ставитися до виконання програми "єВідновлення" та прискорити всі процеси.