Харків'яни можуть онлайн поставити питання щодо ремонту розбитого війною житла: у чат-бот «Харків – Твій дім» додали нові опції. Тепер там можна переглянути панорамні знімки майна, яке постраждало від обстрілу російської армії. За словами розробників, на сьогодні зібрано не всю інформацію, але вона поступово додається.

Також у чат-боті можна поставити питання щодо розгляду заяви на участь у програмі «єВідновлення». А до розділу «Перевірити стан заяви «єВідновлення»» додано зворотну форму зв'язку: вона дозволяє дізнатися, на якому етапі знаходиться розгляд заявки. Останню опцію можуть використовувати лише ті харків'яни, чию заяву внесено до реєстру пошкодженого майна та прийнято до розгляду.

Нагадаємо, в Україні діє державна програма «ЄВідновлення», в рамках якої виділяють гроші на відновлення житла, що постраждало від обстрілів.
На компенсації можуть розраховувати мешканці всіх семи районів Харківської області – власники приватних будинків, квартир та кімнат у гуртожитках, що знаходяться на неокупованій території та підлягають ремонту.

Якщо житло не зареєстроване у Державному реєстрі прав на нерухоме майно – заявки на відновлення не ухвалять. Де і коли можна зареєструвати житло – читайте тут.

Кому грошей не виділять:

  • тим, у кого житло зруйноване та не підлягає відновленню;
  • тим, хто вже відремонтував житло самостійно;
  • мешканцям багатоквартирних будинків, які хочуть відремонтувати пошкоджені місця загального користування (дах, під'їзд тощо).

Оформити заявку на отримання компенсації можна через мобільний додаток «Дія». Докладніше про те, як це зробити, - у нашому матеріалі.

Максимальна сума, яку можуть отримати власники житла, - 200 тисяч гривень. Їх можна витратити лише на будматеріали та оплату роботи будівельників.
Станом на 14 липня у Харкові та області зареєстрували 9288 заявок. За даними влади, людям уже нарахували понад 22 млн грн на відновлення будинків та квартир.