У межах нового етапу програми "еВідновлення" харків'яни можуть отримати гроші на купівлю нового житла замість зруйнованого. Про це повідомив директор обласного департаменту містобудування та архітектури Антон Коротовських, пише "Суспільне".

Такі компенсації можуть отримати люди, чиї будинки пошкоджені на 70-100% і їх неможливо відновити. На купівлю житла видаватимуть сертифікати.

Як отримати сертифікат:

  • оформити заявку через "Дію" або в ЦНАПі;
  • відкрити електронний рахунок в одному з банків.

Антон Коротовських зазначив, що в заявника мають бути документи на житло, зокрема право власності в Реєстрі майнових прав на нерухоме майно.

Після погодження сертифіката заявник має скасувати попереднє право власності та знайти нове житло. Виконавець цієї програми - "Укрпошта", і їй теж потрібно подати заявку через "Дію" про фінансування.

Заявку розглянуть протягом місяця. Гроші будуть перераховані на рахунок заявника.

В Україні, каже Антон Коротовських, прийнята вартість 1 кв. м квартири становить 36 422 гривень, будинку - 22 197 гривень. Залежно від віку будинку та його розташування в різних регіонах застосують відповідні коефіцієнти, тож у кожній громаді сума буде індивідуальною.

Сертифікат буде дійсним протягом 5 років. За отриману компенсацію можна буде купити будинок, квартиру, земельну ділянку або зробити ремонт у своєму зруйнованому будинку.

Що таке програма "єВідновлення"

Державна програма "єВідновлення" розрахована на тих, чиє житло зазнало незначних пошкоджень від обстрілів і підлягає відновленню. Програма поширюється на ремонт квартир, приватних будинків і кімнат у гуртожитках. У її рамках можна отримати до 200 тисяч гривень на будівельні матеріали або послуги підрядників, які беруть участь у програмі.

Подати заявку на участь у програмі можна в застосунку "Дія". Докладніше про те, як це зробити, - у нашому матеріалі.