Росіяни почали використовувати хімічну зброю на Куп'янському напрямку. Про це в ефірі національного телемарафону розповів командир підрозділу розвідки ЗСУ Денис Ярославський.

За його словами, застосування газів фіксується другу добу поспіль. В українських бійців виникають проблеми з диханням, з'являються опіки та запаморочення.

Денис Ярославський додав, що російські військові не вперше застосовують хімічну зброю. Зокрема, вперше бійці ЗСУ зіткнулися з нею в Гостомелі Київської області: українські захисники отримали отруєння хімзброєю в ангарі, де був літак "Мрія". Також росіяни систематично використовували на Бахмутському напрямку фосфорні снаряди.

Конвенція про заборону хімічної зброї була ухвалена 3 вересня 1992 року і набула чинності 29 квітня 1997 року. Її ратифікували 193 держави, не ратифікували тільки КНДР та Ізраїль.

У квітні 1915 року світ уперше зіткнувся з масштабним застосуванням хімічної зброї. Під час Першої світової війни німецькі війська розпорошили бойовий отруйний газ - хлор - під час битви біля бельгійського міста Іпр. Загинули п'ять тисяч людей.

За словами Дениса Ярославського, росіяни мають намір захопити Куп'янськ-Вузловий - важливий залізничний вузол, щоб використовувати його як логістичний маршрут.

Жорстокі штурми, каже Ярославський, тривають на Куп'янсько-Лиманському напрямку останні дві доби. Росіяни використовують штурмові підрозділи - групи по 50 і більше осіб - які намагаються прорвати лінію оборони. Командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомляв, що росіяни намагаються просунутися на Куп'янськ із кількох напрямків.

За даними Генштабу ЗСУ, на Куп'янському напрямку росіяни намагалися штурмувати Сили оборони в районі села Синьківка. Дві атаки було відбито. На цій ділянці фронту російські війська намагаються організувати наступ протягом кількох тижнів. Днями тут відбили 7 атак.