Кожен п'ятий контрактник у Харківській області обирає десантно-штурмові війська (ДШВ). Про це "АрміяInform" розповів офіцер Харківського обласного територіального центру комплектування Олег Щирський.

За його словами, у всіх районних військкоматах із тисяч охочих служити за контрактом відбирають найкращих, адже серед останніх пріоритетів у ТЦК - пошук новобранців для служби в частинах ДШВ і Морській піхоті.

До цих елітних військ ЗСУ беруть морально готових і фізично міцних хлопців та дівчат.

За словами Щирського, кожен п'ятий контрактник, яких відібрали влітку в Харківській області, вже служить або після курсу підготовки служитиме в Десантно-штурмових військах. Для нашого регіону це досить великий показник.

Також серед уподобань контрактників - окрема механізована бригада імені Івана Сірка та частини територіальної оборони.

Щирський додав, що за три минулі місяці до ТЦК звернулося дуже багато дівчат, які бажають захищати Україну. Приблизно 10-12% від усіх відібраних влітку контрактників - жінки. Також, порівняно із зимою та весною, до харківських військкоматів прийшло набагато більше іноземців: часто це поляки, грузини та білоруси. А в серпні прийшло троє громадян Бразилії.

Зараз в Україні триває перевірка військкоматів, президент Володимир Зеленський підписав наказ про звільнення всіх обласних військкомів. Перевірка почалася після скандалу з розслідуванням "Української правди" про те, що сім'я начальника Одеського терцентру комплектування Євгена Борисова під час війни купила нерухомість і машини на мільйони доларів в Іспанії.

Крім того, в Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій від початку війни, зазначив президент. Після перевірок обіцяють зробити висновки щодо людей, які за допомогою фейкових рішень військово-лікарських комісій виїхали за кордон під час війни. Також планується розширити можливості проходити військово-лікарську комісію в цивільних лікарнях.