У Лозівській громаді Харківськї області виступили проти перейменувань населених пунктів. Тут завершилися громадські консультації, пише LozovaNews.

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендовала перейменувати 20 населених пунктів, у тому числі Панютине, Краснопавлівку, Артільне, Оддихне та інші. Перейменування в Україні проводять у межах дерусифікації. 

Комісія з питань топоніміки Лозівської міськради розглянула результати обговорень та заслухала аргументи працівників краєзнавчого музею щодо історичної назви того чи іншого населеного пункту.

Переважна більшість жителів населених пунктів висловилися проти зміни назв.

До обговорень долучилися лозівські історики. Вони заявили, що назва села Артільне, яке рекомендоване Нацкомісією до перейменування, ніякого відношення до радянської влади не має. Ця назва була ще у 1815 році, говорить директор Лозівського краєзнавчого музею Вячеслав Харченко. Тоді селяни артіллю, тобто разом, збудували церкву - і назвали населений пункт Артільне.

Щодо перейменування Панютиного, то вважається, що Василь Панютин – це російський діяч, який жив у часи російської імперії. Проте знайдені факти, що він підтримував козаків та сприяв українізації. Частину своїх земель він віддав під будівництво залізниці, біля якої і була заснована станція Лозова. Саме завдяки появі залізничної станції почався розвиток Лозової та Панютиного.

Назва села Оддихне пов’язана з місцем, де під час переходів відпочивали чумаки: тут пролягав Чумацький Шлях. Історик Вячеслав Труш на підставі досліджень українських словників пропонує назву Віддихне, що наближена до стандартів державної мови.

Щодо Краснопавлівки: жителі просили залишити назву, але у разі неможливості перейменувати у Вознесенське.

Аргументовані листи з історичними фактами стосовно назв населених пунктів, які підлягають перейменуванню, Лозівська міськрада відправила до Інституту національної пам’яті. Результати вивчення громадської думки направили також до Верховної Ради та до народного депутата Юлії Світличної.

У разі, якщо Верховна Рада наполгяатиме на перейменуванні, у Лозівській громаді додатково проведуть громадські консультації з урахуванням напрацювань істориків та громадськості.