У Сахновщинській громаді Харківської області - карантин: одна з корів захворіла на сказ. Про це повідомили в облуправлінні Держпродспоживслужби.

У селі Зелене 29 листопада до ветеринарів звернулася місцева жителька. Жінка розповіла, що її корова поводилася агресивно, відмовлялася від їжі та постійно ревіла. Обстеживши тварину, ветеринар виявив ознаки сказу. А через деякий час корова загинула. Експертиза підтвердила, що тварина була хвора на сказ.

У селі введено карантин. Загрозливою зоною визначено села Тернуватка, Огіївка, Шевченкове, Судиха, Тавежня, Скиртяне.

Сказ - інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Збудником є вірус, який передається під час укусу та через слину хворої тварини. Врятувати від сказу може тільки своєчасна вакцинація. Вона ефективна не пізніше двох тижнів з моменту укусу або контакту зі слиною тварини. Зазвичай графік вакцинації складається з п'яти щеплень.

За словами лікаря-імунолога, завідувача лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ Андрія Волянського, для запобігання захворюванню можна також зробити превентивну профілактичну вакцинацію - три щеплення.

Куди звертатися

У районах Харківської області лікарі-рабіологи приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.

У Харкові антирабічну допомогу надають у спеціалізованих травмпунктах за такими адресами:

  • лікарня №26, вул. 23-го Серпня, 23-А;
  • лікарня №18, вул. Краснодарська, 104;
  • лікарня №25, пр. Олександрівський, 122;
  • лікарня №17 (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;
  • лікарня №3, пр. Ново-Баварський, 90.