Ізюм бомбили по 5-6 російських літаків одночасно. Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розповів речник Повітряних Сил Юрій Ігнат.

За його словами, Ізюм та Маріуполь - приклади того, що відбувається, коли військові втрачають контроль над небом.

"По Ізюму були масовані бомбардування. Противник там зайняв сухопутними військами території та розмістив свої кошти ППО. А у рашистів, як відомо, широка лінійка цих засобів: "Панцир", "Тор", модифікації "Буків", "С-300", "С-350", "С-400". Це і стало умовою для роботи авіації над містами", - сказав Ігнат.

"Маріуполь фактично стертий з лиця землі, відновленню не підлягає 90% будівель. Те ж трапилося з Ізюмом, де ворожі літаки кружляли, як на тренуванні: вони залітали по годинах, чатували на Ізюмському напрямку, де наші війська тримали оборону. По 5-6 літаків залітали, скидали бомби на цивільні об'єкти, інфраструктуру", - розповів Ігнат.

Як зазначив речник Повітряних Сил, в Ізюмі були випадки, коли деякі російські пілоти скидали боєзапаси, не долітаючи до міста, у полі:

"Це не тому, що вони такі безглузді: річ у тому, що у когось якась крапля моралі була. Але, на жаль, таких випадків було дуже мало".

Ізюм опинився в російській облозі з початку війни. Оборона міста тривала місяць, але після найжорстокіших боїв 1 квітня Ізюм був захоплений військами РФ. Для окупантів місто було стратегічно важливим: воно вважалося плацдармом для подальшого наступу на міста Донецької області - Слов'янськ та Краматорськ.

Велика трагедія в Ізюмі сталася 9 березня, коли в результаті російського авіаудару було зруйновано багатоповерховий житловий будинок і відразу загинули 47 людей.