У Харкові патрульні поліцейські відмовилися від хабаря у 400 доларів.

Учора ввечері, 29 травня, на вулиці Тимірязєва правоохоронці зупинили водія мототранспорту через порушення правил дорожнього руху.

Інспектори помітили у водія ознаки алкогольного сп'яніння. Drager показав 2.06 проміле алкоголю в крові, що в 10 разів вище за допустиму норму. Для такого ступеня сп'яніння характерні дезорієнтація, сплутаність свідомості, запаморочення, несвідома тривога, порушення зору, роздвоєння, підвищення больового порога, м'язова неузгодженість, хитка хода, апатія та млявість.

П'яний водій запропонував правоохоронцям хабар у розмірі 400 доларів США. Патрульні кілька разів попередили чоловіка про кримінальну відповідальність за хабар. Водій не відреагував.

У результаті на чоловіка склали адміністративний протокол за ч.1 ст.130 (керування транспортним засобом у стані сп'яніння) КУпАП. На місце викликали слідчо-оперативну групу.

Відповідно до статті 369, за пропозицію хабаря посадовій особі передбачається один із видів покарання:

  • штраф від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. до 68 тис. грн.);
  • обмеження волі терміном від двох до чотирьох років;
  • позбавлення волі терміном від двох до чотирьох років.

Якби патрульні погодилися на пропозицію п'яного водія, то за статтею 368 за отримання хабаря їм загрожувало б приблизно таке ж покарання (одне з трьох варіантів):

  • штраф від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. до 68 тис. грн.);
  • арешт на строк від трьох до шести місяців;
  • позбавлення свободи на строк від двох до чотирьох років.

Як додаткове покарання - позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

29 травня у Харкові патрульні зафіксували 5 фактів пропозиції хабара.