У селі Козіївка Харківської області населення збільшилося вдвічі, пише «Слобідський край».

Козіївка - велике село за 27-ми кілометрів по трасі на захід від районного центру Богодухова. За кілька кілометрів на південь від села - центр громади Краснокутськ. Через село проходить автотраса в київському напрямку. 

Староста Козіївського старостинського округу Лариса Заєць розповіла, що 2022 року кількість людей у старостаті збільшилася від 2,8 до 4,5 тисяч. Це сталося за рахунок внутрішньо переміщених осіб.

«Людей розміщували скрізь, де була можливість. Селили в дитячому садку, школі, сільській раді. Згодом почали переселяти внутрішньо переміщених осіб по старих домоволодіннях, які були занедбані", - каже Лариса Заєць.

В облаштуванні нових місць проживання для переселенців брали участь працівники шкіл, дитячого садка та сільської ради. До прибирання покинутих будинків долучалися люди, які виконували суспільно корисні роботи.

Багато дітей-переселенців пішли навчатися до Козіївської школи та дитячого садка. Це були онлайн-заняття. Діти-ВПО беруть участь у різних культурних заходах і гуртках. 150 дітей займаються в танцювальному колективі. 

Зараз у старостаті залишається 860 ВПО. Деяким робочі місця надав місцевий терцентр.

«Там уже працює 15 внутрішньо переміщених осіб. Хоча зарплата невелика, але вони мають соціальний пакет і офіційно працевлаштовані", - зазначила староста.

У громаді продовжують надавати допомогу ВПО продуктами та одягом.