Український інститут національної пам’яті наполягає, що назва "Красноград" належить до символіки російської імперської політики, тому місто треба перейменувати.

Міськрада Краснограда виклала пост в Facebook, де зазначалось, що Інститут національної пам’яті запропонував історичну назву "Пархомові байраки", проте пізніше цей пост був видалений.

Пархомові байраки – саме таку назву мало укріплене поселення на місці сучасного Краснограду у XVII сторіччі. Назву "пархомові" поселення отримало на честь Пархома – сотника Полтавського полку, який його очолював. "Байрак" турецькою мовою означає прапороносець.

За даними Інституту національної пам’яті, назву Красноград місто отримало внаслідок установлення радянської влади на території України та діяльності комуністичної партії, тож підлягає перейменуванню.

"Намагання ж обґрунтувати назву "Красноград" як похідну від прикметника "красний" у значенні "гарний", "красивий" не витримує наукової критики: на час її постання у 1922 року притаманний давнім українським топонімам прикметник "красний" вже не функціонував у цьому значенні і був анахронізмом", - зазначили в інституті.

Міськрада наполягає на теперішній назві Красноград. Депутати направили звернення до інституту національної пам’яті з обґрунтуванням доцільності збереження цього найменування. Представники мерії Краснограда вирішили провести власне історичне дослідження і заявили, що ця назва походить не від кольору більшовицького маркування, а від слова "красивий". За результатами громадських слухань більшість жителів також трактують слово "Красноград" як "красиве місто" і виступили за збереження старої назви.

Розгляд звернення депутатів відбудеться у першій половині січня 2024 року. Якщо експертна рада залишиться на своїх позиціях, тоді Красноградська міськрада має запропонувати нову назву міста не пізніше 27 січня 2024 року.

Робоча група Нацкомісії зі стандартів державної мови раніше внесла Красноград до переліку населених пунктів України, які можуть бути перейменовані в рамках деколонізації.

Красноград - місто на півдні Харківської області, яке веде свій початок від 1731 року. Перша назва населеного пункту - Билівська фортеця. Наприкінці XVIII століття місто називалося Костянтиноград - на честь онука Катерини Другої. З 1922 року називається Красноград. До війни тут проживало близько 20 тис. осіб.