Красноградська міськрада відмовляється перейменувати місто, вважаючи назву "нейтральною". У мерії повідомили, що за результатами громадських слухань більшість містян трактують частину "красн-" у назві міста як "красивий".

Робоча група Нацкомісії зі стандартів державної мови раніше внесла Красноград до переліку населених пунктів України, які можуть бути перейменовані в рамках деколонізації.

У мерії зазначили, що Красноград потрапив до переліку населених пунктів, що містять символіку російської імперської політики, оскільки в монографії краєзнавця Петра Рущенка йшлося про те, що "Костянтиноградський повіт у грудні 1922 року був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора УРСР. Цього року Константиноград було перейменовано на Красноград".

Представники мерії Краснограда вирішили провести власне історичне дослідження. Вивчивши архівні матеріали, вони з'ясували, що Красноград свою нинішню назву отримав 9 листопада 1922 року - ще до вручення Константиноградському повіту державної нагороди.

Назву міста - тоді ще Константинограда, названого так на честь онука імператриці Катерини Другої, - місцеві жителі скоротили до Конграда. Пізніше на зборах місцевої інтелігенції запропонували лаконічнішу, красивішу та ідеологічно нейтральнішу назву міста - Красноград, маючи на увазі "гарний, красивий", бо на початку ХХ століття місто славилося своєю красою й унікальністю архітектурної забудови та було одним із найпривабливіших в архітектурному сенсі в тогочасній Полтавській губернії.

Згідно з результатами досліджень, кажуть у мерії, Красноград не підпадає під дерусифікацію, оскільки його назва походить не від кольору більшовицького маркування, а від слова "красивий". Це підтвердили і результати громадських слухань: більшість жителів трактують слово "Красноград" як "красиве місто" і виступили за збереження старої назви.

У Харківській області робилося кілька спроб перейменувати місто Первомайський. Для міста місцеві жителі обрали нову назву - Добродар. Але на сесіях міськради депутати не підтримували перейменування. Мер Первомайського Микола Бакшеєв каже, що якщо місцеві депутати не вирішать питання з перейменуванням міста, рішення може ухвалити Верховна Рада.