Дитячого письменника із Ізюмського району Володимира Вакуленка вбили під час окупації. Журналісти редакції розслідувань "Суспільного" отримали фотодокази та результати ДНК-експертизи.

Володимир Вакуленко – дитячий письменник, поет та лауреат численних літературних премій. Він сам виховував сина-інваліда. Володимир зник у селі Капітолівка біля Ізюму у березні 2022 року. Батьки письменника понад півроку шукали свого єдиного сина. Згодом стало відомо, що російські окупанти його викрали.

Після того, як українські війська звільнили Ізюм, у місті виявили місце масового поховання. Поховання проводила місцева ритуальна служба, вона ж вела журнал із даними про померлих. У цьому журналі за номером 319 були вказані дані письменника. Спочатку правоохоронці не підтвердили інформацію про те, що у цій могилі було поховано Володимира Вакуленка, як розповів наприкінці жовтня речник прокуратури Харківської області, там було тіло жінки. Але журналісти знайшли фото тіла під номером 319, зроблене перед похованням. На ньому - прострілені документи Володимира Вакуленка та татуювання на руці, схоже на те, що було у письменника.

Наразі дані про загибель письменника вже підтвердила ДНК-експертиза. Журналісти обіцяють оприлюднити повну інформацію про вбивство росіянами Володимира Вакуленка до кінця року.

За словами Володимира Мацокіна, заступника Ізюмського міського голови, у місті обов'язково назвуть одну із вулиць на честь письменника.

Ізюм звільнили на початку вересня, а вже 15 вересня там було виявлено масове поховання людей, загиблих під час бойових дій та окупації. Пізніше голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив про те, що з могил було вилучено 436 тіл. З них 415 - тіла мирних громадян, у тому числі п'ятеро дітей. Жахливі кадри з Ізюму як докази звірств армії РФ побачив увесь світ.