Близько 172 га полів пшениці та 2 га ячменю у Богодухівському, Ізюмському та Чугуївському районах Харківської області згоріли з початку літа внаслідок війни. Дані на 27 липня "Українському радіо Харків" надав начальник управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС у Харківській області Сергій Колосовський.

За його словами, у регіоні цього літа сталося 16 пожеж на полях, минулого року їх було три.

"Лише дві пожежі сталися не через бойові дії, це було занесення відкритого вогню з необережності на початку липня", - розповів Колосовський.

Пожежі на полях трапляються через обстріл росіян з будь-якого виду зброї:

"Вибух супроводжується великою температурою, полум'ям, тому сказати, що від якихось боєприпасів поля спалахують, від якихось ні, не можна. Найбільше постраждала Золочівська громада Богодухівського району, Барвінківська та Балаклійська громади на Ізюмщині, у Чугуївському районі також є. Пожежі спалахують там, де проходить лінія вогню", - зазначив співробітник ДСНС.

На Чугуївщині сталося найбільше пожеж на полях через обстріли, 6.

"Бої йдуть інтенсивно, на поля не можна заходити, тому що там багато залишків боєприпасів, уламків снарядів, які будь-коли можуть вибухнути. Провести огляд немає можливості через бойові дії. Розчищення можливе лише після їх завершення", - поділився Колосовський.

За даними обласного Департаменту агропромислового розвитку, у Золочівській громаді 12 тис. га полів потребують обстеження території саперами, у Вільхівській - 2,5 тис. га.

"Аграрії Харківської області внаслідок військових дій зазнають великих втрат, постраждали 36 сільськогосподарських підприємств. Великих збитків зазнають землі сільськогосподарського призначення в основному від мін та прямого фізичного пошкодження. Фактично пошкоджено від цих факторів - 86,4 тис. га, це деякі господарства Богодухівського, Харківського та Чугуївського районів", - розповіла начальниця відділу Департаменту агропромислового розвитку Оксана Федишина.

Нагадаємо, через обстріл у прикордонному районі Харківської області фермери не збиратимуть урожай. Про це розповів голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

За його словами, 90% посівних площ у громаді цього року засіяли ячменем, пшеницею, соняшником, кукурудзою та іншими культурами, проте місцеві фермери втратять урожай не лише через пожежі – люди бояться виходити працювати в поля через небезпеку обстрілів.