Нещодавно мобілізованих в РФ солдатів відразу відправляють в Україну, і командири кидають їх. Кількох окупантів з числа нещодавно мобілізованих затримали бійці 92-ї бригади в Харківській області.

Один з полонених - Олексій Пашков, боєць 2-ї Таманської дивізії з Підмосков'я. За його власними словами, його командири просто кинули своїх бійців і втекли. Пашков служив третій день, командира, як він сказав, бачив лише раз.

"Не ходіть в Україну, не слухайте нікого, цю пропаганду військкомату. Тут дуже багато вбитих і поранених. Тут насправді живуть звичайні, нормальні люди. Командири кинули нас, всі пішли, ми тикалися-поневірялися по ярах, по підвалах. Хотів піти за кордон, але потрапив у полон", - звернувся до своїх співвітчизників полонений.

Здався в полон в Харківській області і "мобік" з Улан-Уде (Бурятія). Його мобілізували 18 вересня, а вже 22 вересня його батальйон був в Україні.

"Нам сказали, що ми повинні утримати Донбас. Пацани, не приїжджайте сюди, тут смерть або полон. Прошу вибачення в українського народу", - сказав"мобік".

В управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ радять іншим "мобікам" наслідувати приклад співвітчизників з Бурятії та Підмосков'я.

"Ось телефони +38 066 580 34 98 і +38 093 119 29 84. Там розкажуть, що треба робити, щоб зберегти своє життя", — додали в управлінні.

Історії з харківськими полоненими підтверджує і радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, мобілізованих з РФ не готують, відразу відправляють в зону бойових дій і навіть не видають жетонів, щоб їх тіла потім неможливо було ідентифікувати.

Відоме російське гасло "Своїх не кидаємо" на ділі, виявилося, працює навпаки. І мова йде не тільки про живих бійців. У поліції Харківської області розповіли, що більше десяти "двохсотих" з РФ знайшли в селі Піски-Радьківські Борівської громади. Трупи лежали на узбіччях центральних доріг. А начальник ГУ Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко розповів виданню "Думка", що в одному зі звільнених населених пунктів області зараз - близько 50 тіл росіян.

"Вони не просто часто кидають своїх, вони їх завжди кидають. У нас поодинокі, дуже рідкісні факти, коли вони поверталися за своїми загиблими. Це може бути пов'язано з виплатами, з приховуванням інформації про кількість загиблих, з чим завгодно, але це факт, який у нас чітко доведений. Росіяни своїх убитих з поля бою не забирають!",- заявив він.