Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" більш ніж удвічі скоротив кількість студентів, які отримують стипендії. Інформацію SQ підтвердили і прокоментували у прес-службі вишу.

У виші розповіли, що кількість студентів, які отримують стипендії, скоротили з 36,2% до 15% через недофінансування від Міністерства освіти і науки України. Недофінансування стипендіального фонду, за словами представників вишу, почалося з 2023 року, у політеху зростала заборгованість перед студентами. Наразі є заборгованість за серпневими та вересневими стипендіями.

20 жовтня на вченій раді було вирішено скоротити кількість одержувачів стипендії, тому що саме такий відсоток студентів можна забезпечувати повним розміром виплат. У виші підкреслили, що це було дуже складне рішення для харківського політеху, але університет не має права виплачувати гроші на стипендії з інших фондів, крім стипендіального.

Рішення стосується студентів усіх курсів університету. У виші зазначили: щойно вони отримають додаткове фінансування, рішення переглянуть. Так, уже 24 жовтня з Міносвіти надійшла інформація про те, що університет отримає додаткове фінансування. Щойно вишу надійдуть ці кошти, відсоток студентів, що отримують стипендії, зросте.

Навесні цього року проблеми з виплатою стипендій були і в Харківському національному університеті ім. Каразіна. Каразіна. Представники Каразінського назвали причину - складна економічна ситуація через російську агресію.

Для студентів вишів Кабмін встановив на 2023 рік академічну стипендію на рівні 2000 гривень, підвищена - 2910 гривень.