У Харківській області готуються до опалювального сезону і знову розгортають "Пункти незламності", повідомили в обласній військовій адміністрації.

Пункти обігріву для соціально-незахищених верств населення працювали й у довоєнні часи. Але наприкінці 2022 року їхню мережу було значно розширено. Це пов'язано з тим, що російські війська спробували ракетними ударами зруйнувати енергетичну систему України. Після масованих ударів по всій країні мали місце тривалі відключення світла. Разом із цим припинялася подача води і тепла. Необхідні були спеціалізовані місця, де люди могли б комфортно перечекати вимкнення світла і тепла. Вони отримали нову назву - "Пункти незламності". Порівняно з пунктами обігріву значно розширився їхній функціонал. Тут можна не лише зігрітися та випити гарячого чаю, а й зарядити мобільні телефони та планшети, скористатися інтернетом.

Загалом в області створено 922 "Пункти незламності", 500 із них не припиняли функціонувати і в теплу пору року. Усі пункти забезпечені електрогенераторами та засобами автономного опалення для обігріву людей. Від початку відкриття "Пунктів незламності" на Харківщині їх відвідало понад 173 тис. громадян.

На початку 2023 року 538 "Пунктів незламності" були забезпечені оптоволоконним підключенням до мережі Інтернет. Тривають роботи з підключення ще 26. 

У планах - забезпечити 54 пункти в Куп'янському районі станціями Starlink.

Голова ХОВА Олег Синєгубов заявив, що всі пункти мають бути відкриті 1 жовтня. Знайти найближчі "Пункти незламності" можна за картою.

Перший заступник директора Департаменту ЖКГ та ПЕК ХОВА Едуард Яровий також повідомив про рівень готовності різних служб та об'єктів до нового опалювального сезону:

  • теплове господарство технічно підготовлене на 94,4%;
  • водопровідно-каналізаційне господарство - на 95,1%;
  • житловий фонд - на 95,2%;
  • соціальна сфера - на 96,6%.

На випадок блекауту для безперебійного надання житлово-комунальних послуг комунальні підприємства забезпечені 585 генераторами.