Жителі Харківської області можуть безкоштовно одержати дрова. Як повідомили у Мінреінтеграції, у Кабміні ухвалили рішення про безкоштовну видачу дров жителям найбільш небезпечних територій, до яких віднесли і Харківську область.

На територіях, прилеглих до зон проведення бойових дій, влада забезпечить мешканців безоплатною деревиною, щоб кожна сім'я мала змогу зігріти будинок протягом осінньо-зимового періоду.

Безкоштовні дрова зможуть отримати мешканці таких областей:

  • Харківській,
  • Донецькій,
  • Запорізькій,
  • Миколаївській,
  • Сумський,
  • Херсонській,
  • Дніпропетровській,
  • Чернігівській.

Території цих регіонів прилягають до зони проведення воєнних дій.

Витрати на закупівлю та доставку деревини обласним військовим адміністраціям компенсують шляхом перерозподілу субвенції з державного бюджету. На безкоштовну роздачу дров населенню виділено 562,5 млн. грн.

Влада прогнозує, що майбутній опалювальний сезон буде для Харківської області дуже складним. Віце-прем'єр Ірина Верещук навіть говорила про можливість обов'язкової евакуації з Харківської області у разі проблем із опаленням. За її оцінкою, із окремих районів Харківської, Запорізької та Миколаївської областей могли б виїхати до 500 000 осіб.

Місцева влада ще в серпні робила ставку на дрова. У Барвінківській громаді через відсутність газу розглядалося питання про централізовану заготівлю дров. Проте йшлося не про безкоштовну роздачу, а про продаж за доступною ціною. Але це було ще до того, як в уряді вирішили зробити крок назустріч населенню і плати за дрова не брати. Втім, газовики також не збираються опускати руки. Зокрема, у Барвінківській громаді бригади газової служби 26 вересня закінчили ремонт інфраструктури, що постраждала від російських обстрілів, та провели випробування системи.

З деякою часткою настороженості зимові перспективи оцінюють і у Харківській мерії. Частина надій покладається на допомогу із-за кордону: мер Ігор Терехов попросив представників закордонних фондів допомогти Харкову пройти опалювальний сезон. Представники закордонних фондів планували надати Харкову теплові прилади та паливо для них, надати допомогу у заміні вікон та дверей, а також допомогти із утриманням колективних центрів для вимушених переселенців.

Обласний центр опинився у досить непростій ситуації, оскільки війська РФ цілеспрямовано знищують об'єкти критичної інфраструктури. Зокрема, ракетні удари завдали по харківській ТЕЦ-5.