Найвідоміший Харківський бабак Тимко, який щороку робить передбачення про погоду, пережив окупацію в селі Нестерівка Великобурлуцької громади. Село ЗСУ звільнили під час контрнаступу у вересні.

Як розповів "Суспільному" завідувач лабораторії "Східні степи" біологічного факультету Каразінського університету Володимир Грубник, весь цей час в Нестерівці жили близько 30 бабаків, всі вони почуваються добре, з ними були двоє працівників лабораторії - Володимир і Галина.

"Завдяки тому, що вони залишилися, всі наші бабаки живі і здорові. Все в з ними порядку. Вони отримували все необхідне", - розповів Володимир Грубник.

Під час окупації бабаки жили в клітках, торік восени їм закупили близько тонни корму. Тимко ж, який став справжнім тотемним звіром Харкова, вже готується відпочивати на зиму. Поки ніяких прогнозів бабак не робив, але співробітники лабораторії сподіваються, що в лютому, як зазвичай, Бабак зробить їх на біостанції в Зміївському районі.

Тимком традиційно називають бабака-провісника в Харківській області, нинішній - вже Тимко третій. Щорічно 2 лютого, в День бабака, тварину діставали з будиночка. Якщо бабак не бачить свою тінь, це означає швидке наближення весни. Цього року на початку лютого Тимко передбачив, що весна буде прохолодною і нестабільною - всі ми пам'ятаємо, що так воно і було.

Крім прогнозу погоди на весну, Тимко пророкує різні події на актуальні теми. Так, в 2017 році Тимко II передбачив безвіз. У 2019 році Тимко III передбачив, хто займе Залізний трон в серіалі "Гра престолів". Свято День бабака прийшло до нас зі штату Пенсільванія (США). Сьогодні його відзначають у всьому світі.