Мер Харкова Ігор Терехов обіцяє відбудувати Північну Салтівку. Про це він повідомив в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег".

Північна Салтівка вважається найбільш постраждалим від військових дій житловим масивом Харкова. До повномасштабного вторгнення там проживало приблизно 300 тис. осіб. У 2022 році російські війська піддавали цю частину міста масованим обстрілам. Багато житлових будинків було пошкоджено або зруйновано.

Але мер дивиться на ситуацію з оптимізмом: він каже, що "Салтівка, якій дісталося найбільше, - живе незважаючи ні на що". 

"Так, людей немає - більшість просто приходять провідати вцілілі квартири, але двори панельок в ідеальному стані, руйнації максимально вичищені; то там, то тут підносяться баштові крани - відбудовують; усі вікна акуратно закладено однаковими аркушами, а клумби впорядковано. Таке, мабуть, можливо тільки в Харкові", - заявив Ігор Терехов.

Мер повідомив, що у будівельників - багато кранів, тому є можливість вести відновлення мікрорайонами, а не окремими будинками. Раніше мер повідомляв, що відновлювати зруйновані будівлі можуть із застосуванням 3D-принтерів.

"Це має економічний сенс, тому що люди залишаються, залишається людський потенціал. Вони працюватимуть на підприємствах, які вже діють, і на нових, які відкриватимуться", - зазначив мер.

Щодо кожного будинку проводитимуть експертизу. Потім визначать - чи доцільно відновлювати будівлю, чи дешевше будувати на її місці нову. За попередніми прогнозами будівельників, на Північній Салтівці можуть знести один будинок.

У харків'ян є певні емоційні труднощі, зазначає мер: кожна сім'я хоче повернутися у свій дім, поруч із яким розташовані їхній дитячий садок, школа, магазини або місце роботи. 

Мер відповів, що і центр міста серйозно постраждав. За його оцінкою, знайти будівлю, де не винесло хоча б одне вікно, у кварталі Сумської - Римарської та на прилеглих вулицях майже неможливо. Ці будинки з часом теж будуть відновлювати.

Загалом у Харкові, за даними мерії, пошкоджено близько 5200 будинків; 450 із них зазнали значних пошкоджень, їх обстежуватимуть детально.