РФ практично знищила підприємство "Ізюмриба" в селі Кам'янка. Як розповіла "Суспільному" керівник підприємства Наталя Усова, під час окупації села росіяни знищили поголів'я та обікрали виробництво.

До вторгнення РФ на підприємстві проходив повний цикл виробництва - від ікри до риб на продаж. Тут розводили коропа, товстолобика і білого амура.

У березні 2022 року село Кам'янка опинилося в окупації, у цехах підприємства оселилися російські військові. Втікши під час контрнаступу ЗСУ у вересні, вони вкрали все вціліле майно, розбили повністю басейни. Ці резервуари осушені та заміновані.

Рибу російські військові глушили гранатами і продавали. Щоб відновити весь процес, за словами Наталії Усової, потрібно 6-7 років. Крім того, близько 20 постійних працівників підприємства евакуювалися з села, бо їм ніде жити - у Кам'янці майже не залишилося вцілілих будівель.

За словами керівниці підприємства, після інвентаризації стало зрозуміло, що збитки становлять приблизно 35 мільйонів гривень - це без урахування рибопосадкового матеріалу, який треба буде закуповувати.

Акти про збитки вже подали до Державного агентства меліорації та рибного господарства України та міжнародних донорів. Саме виробництво доведеться повністю відновлювати, але спочатку потрібно розмінувати територію.

Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків