Американський бізнесмен купив мости для кількох регіонів України, зокрема Харківської області, повідомили в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури.

Модульні мости передали американські фонди - фонд The Conflict and Development Foundation (CDF) і фонд Говарда Баффета. 

Говард Баффет - старший син американського мільярдера Воррена Баффета. Фонд Баффета підтримує проєкти у сфері сільського господарства, здорового харчування, водних ресурсів, охорони природних ресурсів, благодійності. Від початку війни Фонд пожертвував Україні мільйони доларів, а в серпні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про нагородження Говарда Баффета Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня за підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України та вагомий внесок у популяризацію Української держави у світі.

Баффет активно співпрацює з Харківською областю. У листопаді 2022 року він відвідав Харків і обговорив із головою обласної адміністрації Олегом Синєгубовим питання розмінування регіону. 

У грудні 2022 року, коли Харківська область мала проблеми з електропостачанням через постійні обстріли російськими військами об'єктів енергосистеми, Баффет передав регіону 19 потужних генераторів.

У березні 2023 року губернатор Синєгубов повідомив про готовність Баффета брати участь у відновленні Харківщини.

Загалом в Україну від американських фондів буде поставлено дев'ять мостів. Їх встановлять у Харківській, Миколаївській та Херсонській областях. Для Харківщини наведення переправ є актуальним, бо за час війни в регіоні було зруйновано 30 мостів

Конструкції виготовила американська компанія Acrow Corporation, яка спеціалізується на виробництві модульних і тимчасових мостів для будівництва та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Модульні мости від Acrow Corporation здатні витримати і легковий, і вантажний транспорт.

Конструкції прибувають в Україну в розібраному вигляді. Їхні переваги - легкість монтажу та можливість багаторазового використання. Для складання одного моста достатньо 5-10 працівників. 

Крім модульних мостів Агентство відновлення отримало від іноземних партнерів - Чехії, Франції, Швеції та Норвегії - 37 тимчасових мостів, 18 комплектів понтонних переправ і 6 катерів для влаштування понтонів.