У Харкова будуть системи ППО, але для того, щоб ефективно боротися з російськими ракетами, потрібно знищувати локатори на пускових установках у РФ. Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів начальник Харківського гарнізону, бригадний генерал юстиції Сергій Мельник.

Що використовує РФ проти Харкова

За оцінкою бригадного генерала, Україна має пострадянську систему протиповітряної оборони, а РФ свою ППО - системи С-300 і С-400 - модернізувала: змінено бойову частину, змінено політ цієї ракети і швидкісний режим. Швидкість російської ракети С-300 перевищує швидкість української ракети вдвічі. За короткий проміжок часу українські ППО не встигають збити російські ракети.

"Зенітно-ракетний комплекс С-300 передбачений для стрільби як по повітряних цілях, так і для стрільби "земля-земля". Модернізація цієї ракети зробила тільки те, що вона може летіти на дальність до 120 кілометрів, наша ракета С-300 може летіти на 30-50 кілометрів максимум, це щоб потрапити прямо в ціль. Вона може летіти трохи далі, але вже вона буде неконтрольована, і влучання не буде в ціль. Тому ефективне ураження нашої ракети по траєкторії "земля-земля" - це 30 кілометрів. Ефективне влучання російської ракети - 100 кілометрів. Вони збільшили бойову частину і змінили показники та дальність", - пояснює Мельник.

Українські радіотехнічні системи бачать ракети, каже Мельник, але з моменту запуску до наближення до цілі проходить дуже мало часу.

Оскільки максимальна дальність пуску російської ракети досить велика, українські системи артилерійського вогню і системи РСЗВ теж не дістають до систем С-300 РФ.

Непросто боротися, за оцінкою Мельника, і проти "Шахедів": ці безпілотники можуть іти на низьких висотах, де система ППО має провали. 

"Десь їх не видно, вони виринають, піднімаються, потім їх помічають. І коли вони вже заходять на територію, їх зустрічають мобільні групи", - розповів Мельник.

Коли настане переломний момент

За оцінкою Мельника, для успішної протидії російським обстрілам потрібна взаємодія української авіації з системами РСЗВ іноземного виробництва, які можуть бити далі, "спіймати" російські пускові системи і знищити їх у момент підготовки. Пріоритетом для ураження слід обирати радіолокатори зенітно-ракетних комплексів С-300 і С-400. Якщо цей локатор буде знищено, система стає небоєздатною.

Начальник гарнізону вважає, що переломний момент настане дуже швидко: коли українські ВПС отримають літаки F-16 і буде комплексна програма зі знищення ракетних цілей.

"Я не можу вам сказати те, що я знаю, але повірте, Харків матиме систему протиповітряної оборони", - заявив Мельник.