СБУ затримала колаборанта на Харківщині, чоловік поширював пропагандистські газети окупантів. Про це повідомив речник управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Як з'ясувалося, у Шевченковому Куп'янського району на початку повномасштабного вторгнення місцевий житель добровільно пішов на співпрацю з ворогом та вступив до лав місцевої окупаційної адміністрації. Там його було призначено "головним спеціалістом сектору внутрішньої політики Шевченківського територіального управління ВДА Куп'янського району Харківської області".

Зловмисник був відповідальним за збір інформації про агітаційні приміщення, стенди, флагштоки та місця розташування виборчих комісій на території Шевченківського району. Він особисто оглядав приміщення, де планувалося провести референдум щодо приєднання української території до РФ. Крім того, чоловік розповсюджував пропагандистську газету "Харків Z" серед місцевого населення.

У газеті окупанти писали, що нібито РФ та її збройні сили не є ворогом України, ніби із турботою ставляться до мешканців окупованих територій та надають їм усіляку допомогу та підтримку. Матеріали цих газет заперечували збройну агресію Росії проти України.

Після звільнення майже всього Куп'янського району зловмисник намагався втекти від правосуддя, проте співробітники Служби безпеки встановили його місцезнаходження та затримали. Посібнику окупантів повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність у формі провадження інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією). Наразі чоловік під вартою, йому загрожує позбавлення волі строком від 10 до 12 років.

Нещодавно СБУ затримала ще одного "розповсюджувача" окупаційних газет. Це виявилася листоноша з Ізюмського району. Вона не лише розносила мешканцям газети “Изюмский телеграфъ”, “Харьков Z” та “Красная звезда”, а й агітувала своїх колишніх колег з “Укрпошти” оформлятися на роботу до незаконного поштового підприємства окупаційної влади.