У районі Куп'янська тривають запеклі бої. У самому місті деякі квартали повністю знесені вогнем артилерії, в навколишніх селах є вулиці, де немає жодної вцілілої будівлі. Про ситуацію на Куп'янському напрямі розповіла АрміяІнформ.

На околицях Куп'янська активно працює артилерія. На трасі, що веде до тимчасово окупованих міст Сватове та Кремінна, багато розбитої російської техніки. У повітрі постійно літають ворожі БПЛА, за допомогою яких ворог коригує вогонь.

З перших днів повномасштабного вторгнення Куп'янськ перебував в окупації. Місто було звільнено 18 вересня під час Харківської наступальної операції ЗСУ. Але війська РФ закріпилися на лінії Сватово-Кременна у районі адміністративного кордону Харківської та Луганської областей. За оцінками харківського губернатора Олега Синегубова, загрози прориву супротивника на Куп'янському напрямі немає. Однак ця ділянка фронту понад три місяці залишається найгарячішою у Харківській області. Війська РФ постійно обстрілюють населені пункти Куп'янського району, намагаються руйнувати житлові будинки та завдати найбільшої шкоди цивільній інфраструктурі.

Один із бійців територіальної оборони Віктор розповів, що бої мають позиційний характер. В першу чергу, це пов'язано з погодою: йдуть дощі, земля розмерзлася, і це не дає можливості проводити атаки жодній стороні. За даними бійця, ворог закріпився, встиг побудувати кілька ешелонів оборони, тому про швидкі наступальні дії з українського боку не можна говорити. Продовжується обмін артилерійськими ударами. З обох боків дуже активно працюють безпілотники. Якщо ворог атакує, то в основному це розвідка боєм силами малих штурмових та диверсійно-розвідувальних груп. Противник намагається протестувати українську оборону, зайти в тил, виявити вогневі позиції, з'ясувати, де розташована артилерія, або знайти місця зосередження наступальних сил та засобів. Але казати про те, що ворог має можливості проводити масштабні наступальні дії, не можна, вважає Віктор.

Окупанти займаються зміцненням позицій на ділянці Сватово-Кременна та готуються до оборони цього району. Боєць Віктор припускає, що просування українських військ на цій ділянці не відбуватиметься так швидко, як це було в Ізюмі чи Лимані. Йтиметься швидше про витіснення противника, а не про масштабний штурмовий рейд. Окупанти запроваджують нові сили та кошти, підтягують особовий склад, нових мобілізованих, намагаються перекинути додаткову артилерію та бронетехніку, готуються до українського наступу.

Війська РФ активно застосовують великі безпілотники типу "Орлан-10", які з великої відстані проводять розвідку. Працюють ударні дрони, такі як "Ланцет" та іранські "Шахеди". Але тут вони застосовуються не так активно, як під Бахмутом на Донеччині.

Українські військові успішно застосовують дрони для полювання за ворожою бронетехнікою. Наприклад, дрон вистежив російський танк, що відстрілявся поа українським позиціям, і скинув на нього боєприпас. Одного окупанта було вбито, ще одного поранено.

Продовжується контрбатарейна боротьба. І в цій боротьбі українські воїни сильніші – росіяни не можуть похвалитися влучністю.

“Ми перевершуємо їх – і не лише досвідом, а й мотивацією, оскільки точно знаємо, що ми тут робимо та за що боремося”, – зазначив Віктор.

dsc-0819 dsc-0827 kupyansk2