Фонд голлівудського актора Джорджа Клуні "За справедливість" долучився до розслідування злочинів росіян у Харківській області. Представники фонду Клуні звернулися до прокуратури Німеччини з проханням провести розслідування за трьома епізодами ймовірних військових злочинів, скоєних російськими військовими в Україні. Один з епізодів стосується Харківщини.

Так, фонд Клуні просить німецьких правоохоронців розслідувати:

  • ракетний обстріл курорту Сергіївка на Одещині, коли загинули 22 мирні жителі та ще 40 дістали важкі поранення;
  • затримання, катування та вбивства чотирьох чоловіків під час окупації частини Харківської області в березні 2022 року. За інформацією фонду, тіла трьох чоловіків знайшли в лісі поблизу села, а четверте - на узбіччі дороги і перенесено в братську могилу біля Ізюма. На всіх чотирьох тілах - сліди страти;
  • страти, тортури, сексуальне насильство, грабежі та інші порушення, скоєні під час окупації Київської області.

Якщо в Німеччині визнають переконливими докази, надані проти конкретних підозрюваних, то зможуть порушити кримінальне провадження та видати ордери на їхній арешт, зокрема, через міжнародні системи Європолу та Інтерполу. Ордери на арешт будуть дійсні як у Німеччині, так і за її межами.

Фонд "За справедливість" заснований подружжям Джорджа і Амаль Клуні 2016 року. Фонд надає безоплатну юридичну підтримку вразливим групам - журналістам, жінкам, борцям за демократію, представникам ЛГБТК тощо. З лютого 2022 року Фонд документує злочини російської армії в Україні.