На деокупованій території Харківської області відновлюють автобусні маршрути. Про це повідомили у ХОВА.

Зараз із Харкова автобусами можна доїхати до Куп'янська, Вільхівки, Слобожанського, Новопокровки, Чугуєва, Малої Рогані, Черкаської Лозової, Елітного та Кутузівки. З Чугуєва – до Малинівки та Чкаловського. Найближчим часом буде відновлено автобусне сполучення: Харків – Ізюм та Харків – Липці.

"На деокупованих територіях області йде розмінування, відновлення автомобільних доріг та мостів. Тож про повне та безпечне відновлення автобусних маршрутів зможемо говорити після відновлення дорожньої інфраструктури", - зазначив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Одна з головних небезпек для автомобільного транспорту на звільнених територіях – сильна замінованість. Крім того, безліч доріг та мостів зруйновано. Там, де це можливо, до звільнених міст спочатку запускали залізничне сполучення. Так званий "рейковий автобус" - одно- та двовагонну електричку - буквально за кілька днів після звільнення запустили до Балаклії. Електричка робить зупинки на станціях Основа, Жихар, Зміїв, Занки та Шебелинка. Через Балаклію рейковий автобус став ходити і в Ізюм.

Щодо Харкова, то автобуси, а також тролейбуси з автономним ходом стають головним видом транспорту, коли є проблеми з електропостачанням, і в місті зупиняють метро та наземний електротранспорт. У такі дні міська влада виводила на маршрути більше автобусів. Наразі автобуси ходять навіть на Північну Салтівку. З першого дня повномасштабного вторгнення транспортний парк Харкова сильно постраждав через обстріли. Станом на початок літа обстрілами було пошкоджено майже 130 автобусів, 120 тролейбусів та близько половини трамвайного парку. Декілька комунальних автобусів обстріли РФ знищили повністю.