Правоохоронці з'ясували, під впливом кого 14-річна дівчинка намагалася агітувати в центрі Харкова за "ХНР". На світогляд школярки вплинув сусід, у якого були стосунки з її матір'ю, розповів начальник Слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов.

Поліцейським дівчинка зізналася, що цікавитися політикою стала після розмов із сусідом; саме після знайомства з ним у її квартирі замість українських прапорів з'явилися російські та радянські.

З'ясувалося, що вся сім'я чоловіка - батьки, сестра і племінники - живуть у РФ. Під час обшуку в його квартирі поліцейські вилучили мобільні телефони та фотографії племінника в російській військовій формі та зі зброєю.

Сам сусід заявив правоохоронцям, що ніколи не розмовляв із сусідською дівчинкою на політичні теми, не бачив намальованих нею прапорів РФ і "ХНР", але зізнався, що 9 травня співав на кухні радянську пісню "Вставай, страна огромная". Також чоловік додав, що дівчинка сама розповіла йому, як познайомилася в соцмережах із дітьми з "ДНР", почала з ними спілкуватися, і після цього стала розмовляти російською, хоча раніше була україномовною.

Слідство триває.