У центрі Харкова дівчинка намагалася агітувати за "ХНР".

20 червня до поліції надійшло повідомлення про те, що на площі Свободи біля намету "Все для перемоги" виявлено листівки із символами так званої "ХНР". 

У соцмережах у цей же час було поширено відео, зроблене на площі Свободи. Одна людина перебуває в кадрі, одна вимовляє текст за кадром. Жіночий або дитячий голос каже:

"Коротше, ось чого зробили... Заклеїли, коротше, напис нациків і написали: "За Харківську народну республіку". Прапор ХНР зробили... Мені здається, дуже красиво і непомітно. Тому що, якби було помітно - так... Поки що так не можна робити".

Також у мережі було виявлено відео, зняте на площі Свободи, на якому присутній російський прапор, буква латинського алфавіту Z і звучить гімн РФ. 

Поліцейські встановили, що в поширенні листівок і створенні відео брала участь 14-річна школярка. Її разом із матір'ю запросили в управління поліції для пояснень.

Начальник Слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що за місцем проживання дівчинки проведено обшук, вилучено докази протиправної діяльності. Підліток визнала свою провину і заявила про каяття. До неї застосують заходи виховного характеру згідно з вимогами Кримінального кодексу України. 

Матір також допитали. 

"Вона стверджує, що донька раніше висловлювала лише позицію "за мир". А от про антиукраїнські настрої дитини жінка нібито не здогадувалася.  Z-ролик, який зняла донька, вона побачила лише після повідомлення від класного керівника", - повідомив Сергій Болвінов.

Встановили й другу учасницю незаконних дій. Її батьків опитали. 

Через підлітковий вік дівчат відповідатимуть за їхні дії батьки - за невиконання обов'язків із виховання дітей. За статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення їм загрожує штраф у розмірі від 850 до 1700 грн.

Абревіатура ХНР розшифровується як "Харківська народна республіка". 7 квітня 2014 року в Харкові нечисленна група місцевих жителів заявила про створення ХНР за зразком того, як було створено ДНР і ЛНР у Донецькій і Луганській областях. Створення подібних утворень не передбачено українським законодавством, а посягання на територіальну цілісність і недоторканність України є кримінальним злочином (ст. 110 КК України), що карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років, або ж від 5 до 10 років, якщо таке діяння було вчинене представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб. Українська влада 2014 року оперативно відновила в Харкові законний порядок. 

До кримінальної відповідальності в Україні можуть притягуватися особи з 16 років. За низку злочинів передбачена відповідальність із 14 років (ст. 22 КК України). Це умисне вбивство, замах на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронних органів, військовослужбовця, судді та деяких інших службових осіб, умисні тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження, диверсія, теракт, бандитизм, захоплення заручників, зґвалтування, крадіжка, грабіж, розбій, умисне знищення майна, пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів, викрадення чи захоплення залізничного транспорту, повітряного, річкового чи морського судна, викрадення транспортного засобу, хуліганство. 110 стаття (посягання на територіальну цілісність) до цього переліку не входить.