2 мобільних укриття встановили в Куп'янську за допомогою Червоного Хреста України. Про це повідомили в місцевій міській військовій адміністрації.

Після того, як ЗСУ восени 2022 року звільнили Куп'янськ, російські війська обстрілюють населені пункти громади, вони наносять удари по об'єктах критичної інфраструктури, навчальних закладах, лікарнях, багатоквартирних і приватних будинках.

Проводиться евакуація, але частина жителів громади залишилися. Наразі в Куп'янській громаді залишається близько 7 тис. жителів. Безпосередньо в Куп'янську - 3 тис., із них 222 дитини. 

Укриття встановлено недалеко від закладів охорони здоров'я та можливих місць скупчення людей. Площа кожної конструкції - 10 кв. метрів. В одному укритті може розміститися від 10 до 15 осіб.

Укриття такого типу допоможуть убезпечити людей від осколкових поранень під час обстрілів. 

Бетонні укриття встановлюють в інших населених пунктах Харківської області. Загалом обласна влада планує облаштувати 65 захисних споруд. За даними голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, вартість однієї такої захисної споруди становить 1,9 млн гривень. 70% фінансується коштом місцевих бюджетів, а 30% - обласного бюджету. Список районів і громад, у яких встановлюють укриття, - у нашому матеріалі.