У майбутньому Харків збереже свою роль технічної столиці України. Таку думку висловила професор і академік Національної академії наук України (НАНУ) Елла Лібанова в інтерв'ю телеканалу "Еспресо". 

Місто, яке розташоване в безпосередній близькості до кордону, залишається важливим і великим метрополісом країни, незважаючи на зменшення чисельності його населення. На кінець 2023 року в Харкові проживало приблизно 1,2 млн осіб, приблизно 500 тис. із яких - внутрішні переселенці. До війни було 1,4 млн.

Експертка висловила впевненість у тому, що Харків не тільки залишиться значущим центром для України, а й збереже свої функції технічної столиці.

За словами Лібанової, під функціями технічної столиці не мається на увазі просто наявність великої кількості заводів. Сама Лібанова висловилася за перенесення, наприклад, танкового заводу з Харкова, щоб він не зазнавав обстрілів. Крім того, це допоможе частково убезпечити жителів, адже російські ракети летять "куди завгодно".

Особливу увагу академік приділила вишам технічного профілю, науково-дослідним інститутам і лабораторіям, які, на її думку, і будуть "фішкою" Харкова в майбутньому. Відсутність іноземних студентів професорка не вважає критичною для міста, бо це "компенсується тим, що йдуть вчитися наші".

Харків - найбільший освітній і науковий центр України. До війни тут було понад 100 науково-дослідних інститутів (НДІ), 69 вишів різних форм власності, серед яких 17 університетів і 9 академій.