Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо оголосив про плани щодо відкриття офісів Агентства з розвитку в Україні, пише "Інтерфакс-Україна". За словами де Кроо, перший офіс відкриють у Києві, а другий - у Харкові.

Харків - регіон, які Бельгія планує допомогти відновлювати. Прем'єр підкреслив, що Бельгія вважає відновлення України пріоритетом.

Де Кроо також заявив, що ні українські, ні бельгійські, ні європейські, ні канадські платники податків не повинні нести витрати за відновлення України. Натомість, за його словами, ці витрати має покрити Росія, і наразі разом із Європейською комісією опрацьовуються відповідні рішення. Прем'єр подякував ЄК за її роботу з управління замороженими активами.

Він також повідомив, що Бельгія надасть Україні військову допомогу на суму понад 1 мільярд євро. Бельгія, як учасник коаліції F-16 з самого початку, навчає українських пілотів, щоб вони могли використовувати F-16 для захисту українського неба. За словами де Кроо, 1700 військовослужбовців України вже пройшли підготовку в бельгійських збройних силах.

Прем'єр наголосив, що під час візиту до Києва стало зрозуміло, що необхідно робити більше, швидше й ефективніше.

У Харкові активно ведеться робота з відновлення міста. Архітектори спільно з фондом британця Нормана Фостера працюють над новим Генеральним планом міста. Серед ключових напрямів розвитку Харкова - модернізація житлового фонду, розвиток транспортної системи, використання річок для створення громадських просторів, перетворення району ринка "Барабашово" тощо.

Терехов висловлював упевненість, що за підтримки міжнародних партнерів Харків зможе відновитися протягом двох-трьох років після закінчення війни. Він зазначив, що відновлення включатиме не тільки ремонт зруйнованих будівель, а й створення нової архітектури, що поєднуватиме сучасний стиль з історичною спадщиною.