Російські військові вбили і розчленували фермера у Харківській області. Про це повідомили у прокуратурі.

Встановлені підозрювані. Це двоє військовослужбовців 7-го окремого мотострілецького полку ЗС РФ на прізвиська Комуніст та Фанат, а також військовий 1-го батальйону 1-ої роти 202-го мотострілецького полку незаконного утворення “ЛНР”.

Правоохоронці встановили, що під час окупації Ізюмського та Куп’янського районів ці військові неодноразово відбирали майно у місцевих жителів, погрожуючи розстрілом. 

13 березня 2022 року вони приїхали до будинку у селі Волохів Яр Ізюмського району, де жив цивільний чоловік зі своєю родиною. Фанат, погрожуючи застосуванням зброї, почав випитувати дані про проукраїнськи налаштованих громадян, насамперед брата потерпілого, який є військовослужбовцем ЗСУ. Не отримавши інформації, російські військові наказали чоловікові віддати авто. Злякавшись за життя своїх маленьких дітей, потерпілий віддав ключі від машини. 

Військові потрапити у ДТП через те, що перебували у стані алкогольного спʼяніння. На пошкодженому автомобілі 31 липня 2022 року вони приїхали до фермерського господарства у селі Безмятежне Куп’янського району, власником якого був чоловік з активною проукраїнською позицією родом із Закарпатської області. Односельці називали його Вуйком. 

Фанат вийшов з машини та сказав власнику фермерського господарства підійти до нього, щоб допомогти у ремонті авто. Коли фермер підійшов, військовий вистрелив йому в голову. Чоловік впав на землю і помер на місці. Військові розчленували тіло вбитого, частину поклали в авто, на якому приїхали, та підпалили. Аби приховати злочин, вони забрали відрублені частини тіла фермера та викинули їх по дорозі до села Вишневе Куп‘янського району. 

Також правоохоронці встановили ще два епізоди злочинної діяльності цих військових. У дачному кооперативі вони викрали двигун до човна, який у подальшому продали. Також обвинувачені заволоділи транспортними засобами підприємства. Щоб подолати спротив охоронців, вони наказали їм лягти на землю обличчям вниз. У разі непокори — погрожували розстрілом. 

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 438 КК України). Одному з них, а саме окупанту з позивним Фанат, додатково інкриміновано ч. 2 ст. 438 КК України. 

За скоєне двом обвинуваченим загрожує позбавлення волі від восьми до дванадцяти років, “Фанату“ - довічне увʼязнення. 

Обвинувачені перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно в Орджонікідзевському районному суді Харкова.