У Харкові знешкодили агентів, які передавали росіянам інформацію про ЗСУ та коригували ракетні удари, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Групою шпигунів дистанційно керував колишній місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення втік до РФ. 

У прокуратурі уточнили, що через месенджер Telegram на зв'язок із людиною, яка негласно працює на Головне управління Генерального штабу ЗС РФ, вийшов 48-річний харків'янин. Він погодився збирати і передавати відомості про дислокацію і переміщення особового складу та військової техніки ЗСУ. Чоловік залучив до розвідувальної діяльності свою 48-річну співмешканку та 61-річного знайомого. Загалом у складі групи було четверо осіб. Відомо, що серед них були таксист і співробітниця місцевого газопостачального підприємства.

Зловмисники збирали дані про геолокацію укріпрайонів і маршрути переміщення колон військової техніки, зокрема - залізницею.

Серед особливих завдань був збір компромату на військовослужбовців ЗСУ, які перебувають на прифронтових територіях області. Найбільшу увагу російська розвідка звертала на працівників місцевих військкоматів і військово-лікарських комісій.

Російські агенти також відстежували наслідки ракетних ударів РФ по Харкову і приходили на місця прильотів для фіксації наслідків. Куратору надсилався звіт.

Під час обшуків у помешканнях затриманих виявлено комп'ютери та мобільні телефони, які вони використовували для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, три бойові гранати.

Усім підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Трьом оголошено підозру за ч. 2 ст. 111 КК України, їм загрожує 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Одному - за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження з бойовими припасами). Санкція цієї статті передбачає від 3 до 7 років позбавлення волі.